Mehika

  • Politična ureditev: federativna predsedniška republika
  • Glavno mesto: Mexico City
  • Celotna površina: 1.972.550 km²
  • Prebivalstvo: 106.202.903
  • Denarna enota: mehiški peso
  • Uradni jezik: španščina

 

Mehika poseduje arhitekturno zapuščino številnih predšpanskih civilizacij. Poleg piramid jo odlikuje kulturna pestrost, saj so v nekaterih delih države prvotni prebivalci uspeli ohraniti svoj način spopadanja z vsakdanom. Obilica obale bo zadovoljila tako navdušence vodnih športov kot plažne poležuhe.

 

IZBERITE MESTO:

Glavna turistična sezona je julija in avgusta ter sredina decembra do začetka januarja. Priobalne ravnine na južnem delu so vroče in vlažne, enako velja za polotok Jukatan. Bolj suha klima z zmernejšimi temperaturami je v notranjosti celinskega dela in na višjih nadmorskih višinah. Najbolj vroči in mokri meseci so med majem in oktobrom, z vrhuncem med junijem in septembrom. Sever države je bolj suh kot jug in pozimi (med novembrom in februarjem) lahko tudi precej mrzel. Najlažji in najpogostejši način prevoza so avtobusi. Omrežje je razvejano, prevoznikov je veliko.

Znamenitosti, vredne ogleda: Mexico City – glavno mesto z ogromno zanimivostmi od hiše Fride Kahlo do največjega romarskega središča Latinske Amerike posvečenega Devici Gvadalupški; Teotihuacán; Guanajuato; Oaxaca –poleti se v mestu odvija največji folklorni festival Latinske Amerike – La Guelaguetza; Puerto Escondido – raj za deskarje na vodi; San Cristobal; Cañon del Sumidero; Playa del Carmen …

Velik faktor v prehrani so tortilje (palačinkast nekvašen kruh) na tisoč in en način: prepognjene, zavite, obložene ali kar tako. Predstavljajo prilogo k zelenjavnim in mesnim jedem. Veliko uporabljajo avokado, vsaka jed pa je po želji dopolnjena z omako (pekočo ali nepekočo), ki so kulinarični svet zase. Vegetarijanci bodo z malce španščine preživeli brez težav, čeprav je pogosto treba razložiti, da tudi piščanca nočeš.