Združene Države Amerike

  • Uradni naziv: United States of America
  • Mednarodna oznaka: US / USA
  • Politična ureditev: Zvezna republika
  • Glavno mesto: Washington DC
  • Celotna površina: 9.161.923 km²
  • Prebivalstvo: 318,9 milijona
  • Denarna enota: Ameriški dolar (USD)
  • Uradni jezik: Angleški
  • Čas: – 6 do – 11 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 1

 

Združene države Amerike so tretja največja država na svetu. Sestavlja jo 48 geografsko povezanih zveznih držav in dve ločeni. Država se razprostira vse od Atlantskega oceana na vzhodu do Tihega oceana na zahodu. Na severu meji s Kanado na jugu pa z Mehiko. Glavno mesto ZDA je Washington D. C. Združene države zaradi svojega močnega gospodarstva, političnega vpliva in vojske sodijo v sam vrh svetovnih velesil. Zaradi množičnega priseljevanja vse od njenega odkritja naprej in zlivanja priseljencev v samostojne kulturne entitete je potrebno državo razumeti kot velik talilni lonec, katerega simbolizira tudi moto E Pluribus Unum (Iz mnogih eno).

Image Map

 

Amerigo Vespucci, italijanski pomorščak in raziskovalec, je prvi potrdil novoodkrito zemljo in svoj pečat pustil v poimenovanju te celine. Z ekonomskim napredkom po 2. svetovni vojni so se začele pisati ameriške sanje. Številni so v njej našli prijetno zatočišče in obljubljeno deželo. Vse je postajalo veliko, krasno, najboljše. Temu principu je poleg avtomobilske industrije, kmetijstva in gradbeništva sledila tudi prehrambna industrija. Danes velja ameriška hrana za preveč mastno, preveč sladko, preveč obilno, skratka nezdravo. Mc Donaldova veriga hitre prehrane je postala simbol ameriške prehrane. Velik doprinos h gospodarstvu prinaša tudi filmska industrija s svojim centrom v Kaliforniji. Tam pišejo zgodovino prave filmske zvezde.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V ZDA

V vseh večjih mestih po Ameriki se lahko udeležite tečajev jezika. Ameriška angleščina se od britanske ne razlikuje samo po izgovarjavi ampak uporablja tudi različne izraze za poimenovanje besed. Ameriško jelly so v britanski angleščini sweets, cookies so biscuits, franch fries je chips, subway pa underground. Tečaja jezika se lahko udeležite za dva, tri, štiri tedne ali več. Izbirate lahko med standardnimi tečaji, kjer je navadno 20 ur na teden ali bolj intenzivnimi s 30 urami. Bivanje pa je urejeno ali v šolskih rezidencah, v hotelu ali pri družini gostiteljici. Za hrano lahko poskrbite sami ali pa to skrb prepustite družini, ki vas ne bo seznanila samo s kulinariko, temveč vam bo odkrila pravo podobo Amerike.