Italija

  • Uradni naziv: Repubblica Italiana
  • Mednarodna oznaka: IT / ITA
  • Politična ureditev: Republika
  • Glavno mesto: Rim
  • Celotna površina: 301.333 km²
  • Prebivalstvo: 61,7 milijona
  • Denarna enota: Evro (EUR)
  • Uradni jezik: Italijanski
  • Čas: Enako kot v Sloveniji
  • Klicna številka: + 39

 

Italija je pretežno gorata dežela, izjema je Padska nižina na severu države. Italija sega od Alp do Sredozemskega morja, k njenemu ozemlju sodijo tudi otoki Sicilija, Sardinija in Elba ter še kakih 70 manjših. Na italijanskem polotoku ležita dve majhni neodvisni državici: Vatikanska mestna država v Rimu in Republika San Marino. Italija je edina evropska pokrajina, ki je kljub različnim zgodovinskim preobratom ohranila enako ime, saj se je že za časa Etruščanov (8. stoletje pr. n. št.) Apeninski polotok imenoval Italija. Od takrat so na tem ozemlju bivali številni narodi in razvilo se je več kultur. Zgodovinsko najpomembnejši so bili gotovo stari Rimljani, ki so svojo oblast razširili daleč po vsem tedaj znanem svetu.

Image Map

Glavne gospodarske panoge so turizem, modna, strojna, kemična in živilska industrija ter industrija motornih vozil. Severne dežele so po dohodku na prebivalca med najbogatejšimi v Evropi. Italijanski polotok je bil najprej središče ogromnega rimskega imperija, ki je zapustil bogato arheološko, kulturno in literarno dediščino. Pozneje je postal zibelka srednjeveškega humanizma in renesanse, ki sta z deli Machiavellija, Danteja, Leonarda da Vincija in Galileja oblikovala evropsko politično in filozofsko misel ter kulturo. Dolg je tudi seznam italijanskih slikarjev, ki se ponaša z imeni Giotto, Botticelli, Leonardo. Italijanska kuhinja sodi med najbolj izbrane in raznovrstne v Evropi ter ponuja pikantni okus Neaplja in Kalabrije, pesto Ligurije ter sir in rižoto italijanskih Alp.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V ITALIJI

Zagotovo se boste italijanskega jezika najbolje naučili v Italiji. Ne glede na to ali se boste za jezikovno šolo odločili na severu ali na jugu države povsod boste deležni velike gostoljubnosti in strokovnosti. Italijani so znani po tem, da radi dobro jejo in še več govorijo, zato vam nihče ne bo zameril vaših začetniških napak, ravno nasprotno, spodbujali vas bodo pri učenju jezika. Za bivanje se lahko odločite v šolskih rezidencah, hotelih ali pri družinah, kjer boste še dodatno vadili jezik in spoznali italijansko kulturo, navade ter tipičen način življenja. Poleg tečaja boste deležni še pestrega družabnega programa, ki vam omogoča kombinacijo tečaja jezika z glasbo, oblikovanjem keramike, fotografijo, modo idr.