Brazilija

  • Uradni naziv: República Federativa do Brasil
  • Mednarodna oznaka: BR / BRA
  • Politična ureditev: Zvezna republika
  • Glavno mesto: Brasilia
  • Celotna površina: 8.547.400 km²
  • Prebivalstvo: 202,7 milijona
  • Denarna enota: Brazilski real (BRL)
  • Uradni jezik: Portugalski
  • Čas: – 4 do – 7 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 55

 

Brazilija je največja in najbolj naseljena država v Južni Ameriki. Ime je dobila po bražiljki, krajevnem listnatem drevesu, ki daje les za rdeče barvilo. Brazilija je država, v kateri najdemo od ekstenzivnega kmetijstva do neobljudenih deževnih pragozdov. Najbolj razvijajoče proizvodnje so iz naftnega in avtomobilskega sektorja ter s področja proizvodnje jekla. Po površini je primerljiva z ZDA in je tako po velikosti kot po številu prebivalcev peta največja država na svetu. Staranje prebivalstva ne predstavlja problema, saj je skoraj 50 odstotkov Brazilcev mlajših od dvajset let. Še pomemben podatek za ljubitelje športa: brazilska nogometna reprezentanca je doslej že petkrat osvojila naslov svetovnih prvakov, nazadnje leta 2002.

Image Map

Večji del brazilskega gospodarstva predstavljajo panoge vezane na naravna bogastva, kot so sladkor, žitarice, kava, kakav, aluminij, dragi kamni in oljarice, katerih največja proizvajalka je Brazilija. Zanimiv je podatek, da kar milijon in pol avtomobilov poganja etilni alkohol, ki ga pridelajo iz sladkornega trsa. Hrana v Braziliji je raznolika in je odsev različnih kulturnih vplivov, čeprav so nekakšna stalnica vseh regij in družbenih slojev riž, fižol, meso, maniok, solata in seveda ogromno vrst sadja in zelenjave. Brazilska kava je odličen zaključek vsakega obroka. Pivo chope je odlično, prav tako popularna je nacionalna pijača caipirinha, zmes limone, limete, sladkorja in ledu.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V BRAZILIJI

Brazilska portugalščina ne uporablja oblike za vikanje (vi-vos), spoštovanje se izrazi s Senhor (gospod) in Senhora (gospa). Brazilska portugalščina se nekoliko razlikuje od tiste, ki jo govorijo na Portugalskem in je peti najbolj pogosto uporabljan jezik na svetu. Na jezikovnem tečaju boste vsekakor spoznali to čudovito različico portugalščine. Tečaja se lahko udeležite v majhnih skupinah, individualno ali v paru. Najboljše pa je, da vam poleg tečaja nudijo še dodatne aktivnosti. Svoj tečaj lahko popestrite še s tečajem plesa, brez katerega v Braziliji enostavno ne gre. Pagoda, samba, freva, forra, lambada, bossa so le nekateri izmed plesov, ki dajejo svežino in živahnost ljudem, mestu in nenazadnje tudi vašemu tečaju.