Rusija

  • Uradni naziv: Rossiyskaya Federatsiya
  • Mednarodna oznaka: RU / RUS
  • Politična ureditev: Republika
  • Glavno mesto: Moskva
  • Celotna površina: 17.075.400 km²
  • Prebivalstvo: 142,5 milijona
  • Denarna enota: Ruski rubelj (RUB)
  • Uradni jezik: Ruski
  • Čas: + 2 do + 11 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 7

 

Rusija je čezcelinska država, ki obsega velik del severne Evrazije. Je največja država na svetu in obsega skoraj dvakrat tolikšno ozemlje kot naslednja največja država. Poseduje velike zaloge mineralnih in energetskih virov. Po prebivalstvu je Rusija na devetem mestu med državami sveta. Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih velesil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija poskuša ponovno dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze. Podnebje je večinoma celinsko, na severu subarktično in arktično. Zimske temperature dosežejo najnižje vrednosti v Sibiriji.

Image Map

Rusijo mnogi povezuje z vodko, kučmo, snegom, transibirsko železnico, revščino, ikonami v pravoslavnih cerkvah in predvsem ´mafijo´ oziroma tistimi, ki so na hitro obogateli z nečednimi posli. Rusi veliko pojejo in plešejo ter tako ohranjajo tradicijo. Druženja zaokrožujejo ruske ljudske jedi in pijače: juhe (boršč, šči, uha), glavna jed (plemeni), sladice (pirožke, prjaniki, slojka), napitki (čaj, kvas, rjaženka, kefir). Rusi ob vsakem dnevnem času radi pijejo čaj. Da ga imajo lahko kadarkoli pri roki, uporabljajo ‘samovarje’ (kovinske posode za zavretje vode). Ruska ljudska kultura je še vedno zelo prisotna, posebno v glasbi, plesu in uporabni ter okrasni umetnosti. Najbolj priljubljeno glasbilo je harmonika, najbolj znan ples pa je ‘trepak’, ples s cepetanjem.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V RUSIJI

Ruščina postaja vse bolj atraktiven jezik, saj se ga ne učijo več samo podjetniki in poslovni partnerji temveč tudi najstniki in otroci. Tečaja ruskega jezika se lahko udeležite vse leto, najbolj čarobna (čeprav mrzla) pa je Rusija pozimi, ko se vse odene v belo. Poleg tečaja jezika vam bodo nudili tudi ostala doživetja kraja in kulture. Za naravnost prestižen dogodek veljajo baletne predstave. Morda si boste kako od njih tudi ogledali. Gostoljubni ruski učitelji vas bodo na šolah pričakali v nedeljo, v ponedeljek pa se bo začelo »zares«. Bivanje vam lahko uredimo tudi pri družini, ki bo poskrbela za pol- ali polni penzion. Obenem pa boste deležni še ruskih čajank in vadnice jezika.