Kanada

  • Uradni naziv: Canada
  • Mednarodna oznaka: CA / CAN
  • Politična ureditev: Ustavna monarhija
  • Glavno mesto: Ottawa
  • Celotna površina: 9.093.507 km²
  • Prebivalstvo: 34,8 milijona
  • Denarna enota: Kanadski dolar (CAD)
  • Uradni jezik: Angleški in Francoski
  • Čas: – 4,5 do – 9 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 1

 

Kanada je najsevernejša obmorska država v Severni Ameriki in meji na ZDA tako na severozahodu (na ameriško zvezno državo Aljasko) kot tudi na jugu (kar predstavlja največjo nebranjeno mejo na svetu). Kanada je takoj za Rusijo druga največja država na svetu po svoji površini, vendar ima zelo redko poseljenosti. S 34 milijoni prebivalcev (večina jih živi na jugu države vzdolž meje z ZDA), je sodobna, tehnološko napredna in energetsko samozadostna država. Njeno gospodarstvo temelji predvsem na izkoriščanju naravnih virov. Na zvezni ravni sta uradna jezika angleščina in francoščina. Zgodovina te države je razgibana, vendar jo je pomembno zaznamovala tradicija miroljubnosti, kar se med Kanadčani odraža še danes.

Image Map

Politični voditelji Kanado radi razglašajo kot večkulturno deželo. Njeno zastavo prepoznamo po javorovem listu. Javorjev sirup pa je kulinarični dodatek številnim kanadskim specialitetam. Ena izmed lastnosti, ki si jo Kanadčani pripisujejo, je tudi miroljubnost, a obstaja izjema – hokej! To je zelo priljubljen šport, za njim pa po priljubljenosti zaostaja lacrosse. Kanada je tudi dežela mnogih znanih glasbenikov in glasbenic ter glasbenih skupin, kot so Joni Mitchell, Neil Young, Leonard Cohen, Céline Dion, Bryan Adams, Rush, Alanis Morissette … Predvsem pa je to dežela za aktivno preživljanje prostega časa. Tu lahko smučate, kolesarite, hodite v hribe, ribarite amatersko, adrenalinsko ali profesionalno.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V KANADI

Ne pozabite, da se lahko v Kanadi učite tako angleškega kot tudi francoskega jezika. Na šolah se tečaji začenjajo ob ponedeljkih, zaključite pa ob petkih – večinoma se morate tečaja udeležiti vsaj dva tedna. Pričakuje se, da boste prispeli na nedeljo, nazaj domov pa odpotovali na soboto, v primeru slabih letalskih povezav pa vam bivanje lahko podaljšajo ali skrajšajo za kakšen dan. Po sprejemu na šolo boste prvi dan tečaja testirani in v skupino uvrščeni glede na rezultat testa. Tečaji potekajo večinoma v dopoldanskem času, pri intenzivnih tečajih pa tudi popoldan. V prostem času vam ne bo nikoli dolgčas, saj šola organizira veliko dodatnih aktivnosti – ogledi mesta, obisk galerij, muzejev, gledališč, športne aktivnosti, zabave …