Wales

  • Uradni naziv: The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Mednarodna oznaka: GB / GBR
  • Politična ureditev: Parlamentarna monarhija
  • Glavno mesto: London
  • Celotna površina: 244 820 km²
  • Prebivalstvo: 63,7 milijona
  • Denarna enota: Britanski funt (GBP)
  • Uradni jezik: Angleščina
  • Čas: – 1 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 44

 

Wales je ena od držav, ki sestavljajo Združeno kraljestvo. Wales zajema 8,5 odstotkov vse površine združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 odstotkov vsega prebivalstva. Uradna jezika v Walesu sta valižanščina in angleščina. Valižanski jezik spada med najstarejše jezike Evrope in posledično je tudi njihova književnost ena najstarejših. Valižani so ponosni na svoj jezik in prastaro kulturo. Besede so res da težko izgovorljive in znajo biti prav zaradi lomljena jezika izredno zabavne. Valižani so prišli tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, in sicer se bahajo z najdaljšim poimenovanjem mesta – Llanfair¬pwllgwyn¬gyllgo¬gery¬chwyrn¬drobwll¬llanty-silio¬gogo¬goch! Kar pomeni: cerkev sv. Marije v vdolbini bele leske blizu hitrega vrtinca in cerkev sv. Tysilija iz rdeče jame.

Image Map

V Walesu je tempo življenja veliko počasnejši kot v Angliji, primerjava s centralnim Londonom niti ni vredna. Prometne zastoje tu ne povzroča mestni vrvež, ampak drobnica. Zelo veliko je ovc in pašnikov, kjer se pasejo. Zaradi tega se prav nihče ne razburja ali verižno hupa, potrebno je le počakati, da se cesta sprosti. Ljudje so zelo umirjeni, prijazni in gostoljubni, zato se je na počitnicah v Walesu potrebno samo umiriti in sprostiti. Okusna pa je tudi njihova tradicionalna hrana, med katere sodi Welsh Rarebit ali valižanski zajec. Jed ne vsebuje nobenega zajčjega mesa, kot bi turist sprva pomislil, gre le za popečen kruh s sirom.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V WALESU

Poleg izjemno lepe pokrajine, ki se ponaša s številnimi gradovi, zelenimi pašniki, prekrasnim nacionalnim parkom in prijaznimi ljudmi je Wales odlična destinacija za preživljanje jezikovnih počitnic. Poleg uradne angleščine boste spoznali še enega najstarejših evropski jezikov- valižanščino. Valižani so nanj zelo ponosni, ostalim pa povzroča nemalo težav pri izgovorjavi. Glede bivanja vam svetujemo, da se odločite za bivanje pri družini, ki vas bo nadvse prijazno sprejela in vas pogostila. Pomagala pa vam bo tudi pri načrtovanju prostega časa. Tečaji namreč potekajo od ponedeljka do petka, med vikendom pa ste prosti. Takrat se lahko udeležite številnih izletov in ogledov, ki jih organizira šola.