Francija

  • Uradni naziv: République Française
  • Mednarodna oznaka: FR / FRA
  • Politična ureditev: Republika
  • Glavno mesto: Paris
  • Celotna površina: 543.965 km²
  • Prebivalstvo: 66,3 milijona
  • Denarna enota: Evro (EUR)
  • Uradni jezik: Francoski
  • Čas: Enako kot v Sloveniji
  • Klicna številka: + 33

 

Francija je obmorska država, ki na zahodu in severu meji na Atlantski ocean, na severovzhodu na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Nemčijo, Švico, Italijo in Monako, ter na jugu na Sredozemsko morje, Španijo in Andoro. Francija je ustanovna članica Evropske unije. Čeprav mnogi datirajo začetek francoske monarhije v 5. stoletje, se je samostojen obstoj države začel z delitvijo Frankovskega cesarstva Karla Velikega na zahodni in vzhodni del. Iz vzhodnega dela je nastala Nemčija, iz zahodnega pa Francija. Republika šteje 66 milijonov prebivalcev. Največja mesta so Pariz, Marseille, Lyon, Lille, Toulouse in Nantes. Po obdobju druge svetovne vojne je Francija postala cilj imigrantov širom sveta.

Image Map

Najštevilčnejši so priseljenci iz držav Severne Afrike. Zaradi raznolike etnične in verske pripadnosti priseljencev se je začela spreminjati tudi struktura prebivalstva. Gospodarstvo temelji na napredni industriji in uspešnem kmetijstvu. Glavne dejavnosti so avtomobilska industrija, letalska industrija, informacijska tehnologija, elektronika ter kemična, farmacevtska in modna industrija. Francija je dala nekatere najpomembnejše evropske pisatelje in mislece: Descartesa in Pascala v 17. stoletju, Rousseauja in Voltairja v 18. stoletju, Balzaca, Baudelaira in Flauberta v 19. stoletju, Sartra in Camusa v 20. stoletju. Francoska kuhinja je med najbolj izbrane v Evropi, kuhanje in uživanje hrane pa sta del francoske kulture in načina življenja.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V FRANCIJI

Za jezikovni tečaj francoščine se lahko odločite v vinorodnem Bordeaux, srednjeveškem Avignonu, turistični Nice ali v sami metropoli Parizu. Za katerokoli mesto se boste odločili, bodo za vaše udobje in znanje odlično poskrbeli. Prihodi v kraj nastanitve so ob nedeljah, s ponedeljkom pa se začenjajo tečaji, ki trajajo do petka. Izbirate lahko med tečaji splošnega, poslovnega ali specializiranega jezika. Med vikendi in ob praznikih šole organizirajo pester družabni program. S spremstvom predstavnike šole si boste ogledali kulturne znamenitosti, spoznali zgodovinsko ozadje mesta, uživali ob tipičnih specialitetah države ali pa boste imeli čas samo zase. Lahko se odločite za bivanje v rezidencah, hotelih ali pri družinah.