JužnoAfriška Republika

  • Uradni naziv: Republic of South Africa
  • Mednarodna oznaka: ZA / ZAF
  • Politična ureditev: Zvezna država
  • Glavno mesto: Pretoria
  • Celotna površina: 1.219.090 km²
  • Prebivalstvo: 48,4 milijona
  • Denarna enota: Južnoafriški rand (ZAR)
  • Uradni jezik: Afrikanščina in Angleščina (11 uradno priznanih jezikov)
  • Čas: + 1 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 27

 

Južnoafriška republika ali skrajšano JAR, leži na skrajni južni konici Afrike. Na severu meji na Namibijo, Bocvano in Zimbabve, na severovzhodu na Mozambik in Svazi, medtem ko je kraljevina Lesoto v celoti znotraj meja Južne Afrike. Južna Afrika ima 11 uradnih jezikov, kar jo uvršča takoj za Indijo. Najbolj poznana točka, ki simbolizira mejnik v evropski pomorski povezavi z Daljnim vzhodom je Rt dobrega upanja ali Rt dobre nade, ki je tudi najjužnejša točka Afrike. Potomci belih kolonialistov so ostali manjšina med izvornimi Afričani. Kljub temu so belci dolgo ohranjali svojo nadvlado z vrsto surovih apartheidovskimi zakonov, ki so deželo delili na rasni osnovi.

Image Map

Sistem apartheida je v drugi polovici 20. stoletja naletel na vse večje nasprotovanje tujine, kar je vodilo v širše sankcije, naraščajoči nemir in zatiranje s strani vlade, ki jo je vodila Nacionalna stranka. Vlada je leta 1990 začela pogajanja o mirnem prenosu oblasti na črnsko večino, ko je dovolila delovanje Afriškega narodnega kongresa (ANC) in drugih levičarskih organizacij ter po 27 letih izpustila Rolihlahlo »Nelsona« Mandelo iz zapora. Apartheidsko zakonodajo so postopno umaknili iz ustavnih listin in leta 1994 so bile razpisane prve večrasne volitve. Te je prepričljivo dobil ANC, ki je od takrat dalje na oblasti. Nadzor države je zdaj pretežno v rokah črnske večine, bela manjšina pa ostaja vplivna v poslovnem sektorju.

 

 

JEZIKOVNI TEČAJI V JUŽNOAFRIŠKI REPUBLIKI

Med najbolj poseljena mesta Južne Afrike sodi Cape Town, kjer se nahaja izvrstna jezikovna šola. Cape Town upravičeno slovi kot talilni lonec različnih kultur in religij, zato boste poleg angleščine, ki je le eden od 11 uradno priznanih jezikov, zagotovo spoznali še kakšnega. Na šoli boste deležni strokovnega tečaja, popoldneve pa lahko izkoristite tako za poležavanje na plaži, kot za pohodništvo, opazovanje divjih živali, vožnjo s kanujem in druge atrakcije, ki jih v mestu ne manjka. Zgovoren je tudi podatek, da je bil Cape Town leta 2014 imenovan za najbolj ogleda vredno mesto na svetu s strani revije The New York Times.