Anglija

  • Uradni naziv: The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Mednarodna oznaka: GB / GBR
  • Politična ureditev: Parlamentarna monarhija
  • Glavno mesto: London
  • Celotna površina: 244 820 km²
  • Prebivalstvo: 63,7 milijona
  • Denarna enota: Britanski funt (GBP)
  • Uradni jezik: Angleščina
  • Čas: – 1 glede na Slovenijo
  • Klicna številka: + 44

 

Čeprav država v celoti obsega 244.820 km², je potrebno paziti na njeno razdelitev. Obsega namreč dežele Anglijo, Škotsko, Wales in Severno Irsko, ki so se z Listino o uniji leta 1800 združile v skupno državo z imenom Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Listina je torej združila kraljevino Veliko Britanijo (obsega države Anglijo, Škotsko in Wales) in kraljevino Irsko (le severni del). Pomembno je vedeti, da Škoti, Valižani in Irci niso Angleži, zato moramo biti predvsem v poslovnem svetu previdni, ko govorimo o angleški vojski, angleški televiziji BBC, angleški kraljici in tako naprej, ker je vse to britansko, del enega otoka, del združenega kraljestva.

Image Map

 

Pozor, vozi po levi! Vožnja po levi je ena izmed posebnosti te dežele. Čeprav se nam mogoče zdi samoumevno in smo že vnaprej opozorjeni na to, moramo ob prihodu v Veliko Britanijo biti pozorni predvsem na promet. Pravila vožnje po levi strani so se tu ohranila še iz časov Rimskega imperija. Za prebivalce Velike Britanije velja stereotip, da so zelo formalni, zadržani, resni ter da se strogo držijo vseh (ne)napisanih pravil. Spadajo v sam vrh vljudnosti in bontona. Kljub temu pa se tudi v njihovi kulturi pojavlja vedno več sproščenosti, pa tudi pri rabi jezika niso več tako togi.

 

 

JEZIKOVNE ŠOLE V VELIKI BRITANIJI

Jezikovni tečaji v Angliji so brez dvoma najbolj kakovostni tečaji jezikov na svetu. Za kakovost, strokovnost, razgibanost in pravno-formalno priznavanje tečajev skrbijo številne jezikovne institucije, pod okriljem katerih delujejo najboljše jezikovne šole oziroma tiste, ki dosegajo predpisane standarde. Večina šol ponuja izjemno veliko različnih oblik jezikovnih tečajev. Tečaje za otroke, najstnike, odrasle, seniorje. Poleg splošnega jezika ponujajo še poslovni in specializirani jezik ter individualne ure. Učilnice so sodobno opremljene z avdio vizualno opremo, našli pa boste tudi multimedijski in računalniški center, sobo za druženje ter drugo infrastrukturo za preživljanje prostega časa. Bogat družabni program se redno izvaja v poletnih mesecih, ko je poskrbljeno za vsakodnevne športne ali družabne aktivnosti.